2014 utolsó napjaiban fogadta el az Országgyűlés az A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. évi törvényt.

A jogszabály főszabályszerűen – 2015. március 15-től – tiltja a kiskereskedelmi tevékenységet kiskereskedelmi napokon 22 és 6 óra között valamint vasárnap/munkaszüneti napokon.

A törvény a főszabály alól széles körben enged kivételt. Nyomban rögzíti, mely tevékenységek nem tartoznak a törvény hatálya alá. Ilyenek például a gyógyszertárak és a vendéglátóhelyek.

A törvény a sportrendezvényeket nem veszi ki a hatály alól, azonban annak speciális jellege miatt egy könnyítést enged: a sportlétesítményekben üzemelő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon a sportrendezvények ideje alatt nyitva tarthatnak (5. § (3) ).

Ezzel kapcsolatban négy fogalmat kell tisztázni.

A sportlétesítmény a sportrendezvény megrendezésére szolgáló épület vagy terület.
A sportrendezvény gyakorlatilag minden sportesemény: akár sportszövetség akár sportszervezet (de mindenképpen valamelyik) szervezi, és nemcsak a versenyrendszerben lévő eseményre, hanem az azon kívüli, így szabadidős rendezvényekre is kiterjedhet.
A sportrendezvény időtartama az azon megjelenők érkezésétől távozásáig tart (nem azonos tehát mondjuk egy kézilabda mérkőzés időtartamával).
Ez a szabály a sportlétesítmény azon kiskereskedelmi egységeire vonatkozik, melyek a törvény hatálya alatt állnak (pl.: fanshop). A létesítményhez tartozó szálláshelyek, vendéglátó egységek eleve nem tartoznak a törvény hatálya alá, számunkra a korlátozás eleve nem is áll fenn. (utóbbiba tartozhatnak az egyes szabadidős centrumok, fitneszklubok büféi is)

Kiemelendő még, hogy a jogszabály 6. §-ában foglalt engedmény: a saját, családi vagy kapcsolt üzemeltetés alatt lévő, 200 nm-t meg nem haladó egységekre nem áll fenn az általános tilalom. A rendezvény résztvevői számára a létesítmények körüli egységek tekintetében lehet jelentősége.

A sporteseményeket is érintheti majd, hogy a törvény felhatalmazást ad a Kormány számára, hogy további engedményeket biztosítson. Ennek szektoronként, de például egy-egy specifikus rendezvény vagy terület számára is jelentősége lehet. A kormányzat kommunikációjában kiemelt célként jelenik meg a nemzetközi sportesemények magyarországi megrendezése.

A vasárnappal illetve munkaszüneti nappal kapcsolatban a Sporttv.-nek két fontos rendelkezése van még:

-          hivatásos sportoló munkaszüneti napokon is rendszeresen foglalkoztatható

-          nemzeti ünnepeken versenyeseményeket csak a válogatott részvételével (pl.: VB-selejtező) vagy nemzetközi szövetség szervezésével (pl. Bajnokok Ligája meccs) lehet lebonyolítani, például bajnoki mérkőzéseket, országos bajnokságokat nem.